keskiviikko 3. lokakuuta 2012

Hannu Salaman Se tavallinen tarina - romaani

Luin tuon otsikossa kerrotun romaanin. Se oli hyvin mielenkiintoinen teos. Hannu Salama on kuulunut suosikkikirjailijoihin ja hänen tapansa kirjoittaa on varsin mukaansatempaava. Romaanin tapahtumat sijoittuvat ehkä 20- tai 30- luvun Tampereelle, Amuriin ja Teiskoon. Näin tamperelaisena ja kotiseuturakkaana tuon teoksen tapahtumat tulevat tavallistakin lähemmäksi, varsinkin kun suvussa on Finlaysonin pumpulilikkoja, tosin nyt jo eläkeiässä tai haudan levossa. 

Romaania lukiessa tuli lähes uskonnollinen kokemus työväenaattetta kohtaan. Salama on taitava työväen ja heidän olojensa kuvaaja. Salaman tekstiä vain porvari ja kyynikko vierastaa. Harmi että niin paljon on jo jäänyt aatetta unohduksiin. Neuvostoliiton kaatuminen oli viimeinen este markkinatalouden voittokululle. Mikä sinänsä on kovin harmillista. Nyt Euroopan kansalaiset maksavat toisten tekemää velkaa tai kärsivät suurista leikkauksista eurokriisin vuoksi. Eurokriisi on seurausta siitä virheestä, jossa vapautettiin markkinat ja uskottiin markkinoiden jumalalliseen älykkyyteen ja kaikkivoipaisuuteen. No tämän me kaikki tiedämme ja maksamme siitä nyt.

Näin nostalgisella mielellä tulee ajatus, että olisiko kaikki paremmin, jos maailmassa vallitsisi globaali sosialismi. Tiedä häntä, ehkä siihen olisi hyvä pyrkiä, mutta ilman verta ja ruumiita kapitalisti ei luovu omastaan.

Salaman kirja oli varsin tunteita herättävä. Päähenkilönä oli nuori työläistyttö/nainen, joka muuttaa Teiskon mailta kaupunkiin tehtaaseen töihin. Hänen selviytymisensä kylmässä ja pahassa maailmassa on vähän hapuilevaa, mutta muiden vanhempien ja samat kuviot läpikäyneiden ihmisten tukena päähenkilö Eeli selviää päivästä toiseen. Lopullinen niitti jaksamiseen tulee, kun hän kokee onnettoman rakkauden ja menettää neitsyytensä höyrylaivan lämmittäjäpojalle. Eeli tulee raskaaksi ja psyykkinen terveys pettää, kun miehenalku hylkää Eelin. Se kuinka Salama kuvaa mielen rikkoutumista on erittäin totuudenmukaisen oloinen. Hyvin voi kuvitella, että tuolta tuntuu Eelistä tai kenestä vaan, kun psyyke pettää. Sosiaali ja terveyspuolen ammattilaisille vinkiksi tämä kirja. Se kannattaa lukea ammattimielessäkin.

Romaani on ehdottomasti lukemisen arvoinen. Jos työväenaate on lähellä sydäntä, niin teoksesta saa ravintoa aatteen nälkään. Jos kiinnostaa kuvaus tamperelaisesta työläisestä ennen sotia, niin Salaman romaani on oivallinen kertomus aiheesta. Osta mielummin kirja kaupasta, kuin lainaat sen kirjastosta, niin tuet suomalaista työtä sellaisena kuin se on parhaimmillaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti