sunnuntai 10. elokuuta 2014

Pelle Miljoona Oy - Moottoritie on kuuma

Pelle Miljoona Oy - Moottoritie  on kuuma

Pelle Miljoona Oy:n Moottoritie on kuuma -  pitkäsoittoalbumi on 1980-luvun alun teinivuosieni takaisista tunnelmista muuttunut vain vähän. Homma toimii edelleenkin hyvin ja biisit ovat rennon letkeitä. Kuitenkin tuosta punk-ajasta on tultu jo pitkä matka, eikä enää viisikymppisenä äijänä jaksa samalla tavoin innostua, kuin teininä.

LP ilmestyi vuonna 1980 ja se sai hyvän vastaanoton kaveripiirissäni. Erityisen hyvät muistot ovat muutamasta tämän levyn tuotoksesta. Koskettavin oli levyn seitsemäs biisi Juokse villi lapsi. Tuo tsipale jostakin syystä edelleenkin uppoaa hyvin tajuntaan. Tuo biisi on levyn helmi. 

Top vitoseen pääsevät lisäksi kappaleet Vapaus on suuri vankila, Moottoritie on kuuma, Älä äiti itke ja Koska sydän sanoo niin. Näissä viidessä kappaleessa tiivistyy levyn anti. Muut biisit ovat sanoituksiltaan enemmän tai vähemmän kliseisiä, mutta niilläkin on paikkansa levyn raidoilla. 

Kliseisimmästä päästä ovat Kovat kundit ja Meille kävi näin. Näiden biisien sanoituksissa on menty helpolla ali siitä, missä aita on matalin. Niissä ei ehkä ole enää näin ikälopulle kalkkikselle paljoakaan sanottavaa, eikä silloin teini-iässäkään nämä biisit niin kovasti koskettaneet. Kuitenkin teini ahdistuksissa biiseillä voisi olla enemmän kosketuspintaa, vaikka sitäkin tosin voi epäillä.

Piakkoin lähes neljäkymmentä vuotta sitten tehty levy on edelleen kivaa kuunneltavaa. Aika on ajanut jo jonkin verran sanomasta ohitse, vaikka samat ilmiöt toistuvat tässäkin päivässä samalla tavoin kuin vuonna 1980. Rikkaat rikastuvat ja köyhän köyhtyvät. Sota vaanii kulman takana, mutta rakkaus elämään ja toisiin ihmisiin on se voima, joka auttaa meitä jaksamaan. Tästä levystä saa tätä voimaa, vaikka maailma onkin epäoikeudenmukainen ja paha.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti