maanantai 25. elokuuta 2014

Johan Bargum - Viestikapula novelli

Johan Bargum - Jäähyväisiä, 2003.
Johan Bargumin Jäähyväisiä (Tammi, 2003) novellikokoelma on erittäin onnistunut. Jäähyväisiä kokoelman ensimmäinen novelli Viestikapula on lyhyt kuvaus pariskunnan avioeroaikeista.

Novellin viestikapulana toimii pariskunnan lapsi, joka muuttaa aina viikonlopuksi toisen vanhempansa luokse asumaan. Lapsen vieminen ja hakeminen toimii parisuhteen selvittelyhetkenä. Lapsi toimii viestikapula tällä tavoin eroavien vanhempiensa suhteessa.

Novellissa itsessään ei paljoa tapahdu. Tapahtumian ympäristönä on linja-autoaseman odotushalli ja talvisen pikkukaupungin kadut. Päähenkilö tekee paljon huomioita elämästään ja ihmisistä, mutta jonkin verran myös parisuhteen päättymiseen liittyvistä asioista.

Ongelmat ovat varmasti monet, mutta silti päähenkilö on haluton pohtimaan karille ajautunutta parisuhdetta vaimonsa kanssa. Miehinen uppiniskaisuus näkyy päähenkilön käytöksessä. Samoin perheen isä ei tunnu suuresti pohtivan avioeroaan, vaan tuntuu hyvinkin kyyniseltä. Miehen voi sanoa olevan helpottunut parisuhteen loppumisesta, vaikka lastaan kovasti rakastaakin. Rakkaus on päättynyt tässä entisessä avioparissa. Vaimolla olisi vielä ehkä halukkuutta jatkaa suhdetta, mutta mies tuntuu ajattelevan jo toisin.

Novelli kertookin varsin yleisen tarinan suomalaisessa elämässä. Avioerossa lasten vaihtaminen toimii ainoa kontaktihetkenä menneeseen aikaan ja pariskunta saa ehkä muutaman sanan vaihdettua, kun lastaan toisilleen kuljettaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti